Zoekwoorden onderzoek: waar moet ik beginnen?
Zoekwoorden onderzoek is een cruciaal onderdeel van elke effectieve online marketingstrategie. Het helpt je om inzicht te krijgen in wat je doelgroep zoekt en bij het optimaliseren van je content, zodat je hoger in de zoekresultaten verschijnt. In deze blog bespreken we de stappen die je kunt nemen om te starten met een zoekwoorden analyse en hoe je deze inzichten kunt gebruiken om je online zichtbaarheid te verbeteren. We geven je (gratis) tools, tips & tricks om direct mee van start te gaan.
Wat is zoekwoorden onderzoek?
Voordat we in de details duiken, is het belangrijk om te begrijpen wat zoekwoorden onderzoek precies inhoudt. Zoekwoorden onderzoek is het proces van het identificeren van de termen en zinnen die mensen in zoekmachines zoals Google invoeren om informatie te vinden over producten, diensten of onderwerpen waarin ze geïnteresseerd zijn. Door deze zoekwoorden te begrijpen, kun je je content optimaliseren om beter aan te sluiten bij de zoekintenties van je publiek.
Waarom is het belangrijk?
Het op de juiste manier inzetten van de relevante zoekwoorden voor je doelgroep is een belangrijk onderdeel van SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie. Enkele redenen waarom het zo belangrijk is;
- Betere zichtbaarheid: Door de juiste zoekwoorden te gebruiken, kun je je positie in zoekresultaten van bijvoorbeeld Google en Bing verbeteren en zo meer verkeer naar je website leiden.
- Doelgerichte content: Zoekwoorden helpen je om content te creëren die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep.
- Concurrentievoordeel: Door inzicht te krijgen in welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken, kun je strategieën ontwikkelen om hen een stap voor te blijven.
- Kostenbesparing: Effectief zoekwoorden onderzoek kan helpen bij het optimaliseren van je advertentiestrategieën, daarnaast heeft het een wisselwerking op SEA (zoekmachine adverteren). Wanneer je SEO goed staat zul je dit ook merken in je advertenties doordat bijvoorbeeld de kosten per klik dalen.
Lees hier meer over het verschil tussen SEO en SEA.
De verschillende zoekwoorden
Zoekwoorden, ook wel keywords genoemd komen er in drie hoofdgroepen: Short tail, mid tail en long tail zoekwoorden.
- Short tail zoekwoorden zijn korte, generieke termen bestaande uit één of twee woorden. Deze zoekwoorden hebben vaak een hoog zoekvolume maar zijn zeer concurrerend, wat het moeilijk maakt om hierop hoog te scoren.
- o Hardloopschoenen
- Mid tail zoekwoorden bestaan uit iets langere en specifiekere termen. Deze hebben minder zoekvolume dan short tail zoekwoorden, maar ook minder concurrentie, waardoor ze een goed middenweg zijn voor veel bedrijven.
- o Dames hardloopschoenen
- Long tail zoekwoorden zijn zeer specifieke zinnen die bestaan uit drie of meer woorden. Hoewel deze zoekwoorden een lager zoekvolume hebben, zijn ze vaak meer gericht op specifieke zoekintenties en hebben ze weinig concurrentie. Hierdoor kunnen ze een hoge conversieratio hebben, omdat ze precies aansluiten bij wat de gebruiker zoekt.
- o Roze dames hardloopschoenen / Dames hardloopschoenen voor marathon
Zoekwoordonderzoek in 5 stappen
1. Zoekwoorden vinden
Begin met het opschrijven van termen die relevant zijn voor je branche, producten of diensten. Denk hierbij aan:
- Productnamen: Specifieke termen die je producten beschrijven.
- Problemen van klanten: Welke vragen of problemen heeft je doelgroep die jij kunt oplossen?
- Branchegerelateerde termen: Algemenere termen die verband houden met je sector.
Denk ook aan synoniemen en variaties van deze termen (bijvoorbeeld ander dialect) om een breed scala aan potentiële zoekwoorden te creëren.
Voor een opdrachtgever van Emixion kwamen we door middel van zoekwoordonderzoek erachter dat producten die werden verwoord met ‘wagen’, nauwelijks op gezocht werd. De doelgroep gebruikte liever de term ‘kar’. Met deze kleine aanpassing was de content ineens een stuk relevanter.
2. Gebruik online tools
Er zijn verschillende (gratis en betaalde) tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het verfijnen van je lijst met zoekwoorden. Enkele populaire opties zijn:
- Google Keyword Planner: Een gratis tool van Google die inzicht biedt in het zoekvolume en de concurrentie voor specifieke zoekwoorden. Om gebruik te maken van de Google Keyword Planner moet je wel een Google Ads-account hebben. Je vindt de planner onder tools > planning > zoekwoordplanner.
- Ubersuggest: Een andere (gratis tot zekere hoogte) tool die inzicht geeft in zoekwoorden, maar ook suggesties geeft voor gerelateerde zoekwoorden en ideeën voor content is Ubersuggest.
- SEMrush: Een uitgebreide SEO tool voor zoekwoorden analyse, concurrentieonderzoek en nog veel meer inzichten is SEMrush. Een uitgebreide tool waar we bij Emixion veel gebruik van maken. De Keyword Magic Tool is heel handig om nieuwe ideeën en suggesties op te doen, op basis van 1 zoekwoord.
- Ahrefs: In hetzelfde straatje als SEMrush is Ahrefs ook een betaalde tool die waar je onder andere ook zoekwoord onderzoek mee kunt doen.
3. Doe inspiratie op online
Niet alleen de online tools kunnen helpen bij het brainstormen voor de juiste keywords. Ook andere gratis bronnen kunnen je inspiratie geven, we sommen er een paar voor je op:
- Google: Wanneer je in Google een zoekopdracht invoert, kun je op verschillende manier op andere zoekwoorden komen.
- Automatische suggesties: Google vult je zoekopdracht automatisch aan met suggesties. Dit zijn populaire zoekopdrachten van andere mensen.
-
- Meer om te vragen: Bi vraag gerelateerde zoekopdrachten komt dit tevoorschijn tussen de zoekresultaten. Dit zijn vaak ook populaire zoekopdrachten. Tip; dit kunnen ook goed tussenkopjes zijn voor een bepaald blogonderwerp.
-
- Mensen zoeken ook naar: Onderaan de pagina met zoekresultaten worden ‘mensen zoeken ook naar’ getoond. Deze keywords zijn gerelateerd aan het ingevoerde zoekwoord én zijn ook populaire zoekopdrachten.
- AnswerThePublic: deze tool is perfect om te gebruiken voor je contentmarketing. Met één zoekwoord worden alle mogelijke combinaties gemaakt. Zo krijg je direct inspiratie voor bijvoorbeeld vragen over je zoekwoord, handig voor het schrijven van een blog!
4. Analyseer de zoekwoorden
Nadat je een uitgebreide lijst met zoekwoorden hebt gegenereerd, is het tijd om te bepalen welke zoekwoorden je gaat gebruiken. Dit proces omvat het selecteren en prioriteren van zoekwoorden op basis van hun relevantie, zoekvolume en moeilijkheidsgraad. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij dit proces:
- Focus op long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden zijn specifiekere zinnen die vaak minder concurrentie hebben en relevanter zijn voor de zoekintenties van je doelgroep.
- Balans tussen volume en concurrentie: Zoekwoorden met een hoog zoekvolume zijn aantrekkelijk, maar ze kunnen ook erg competitief zijn en daardoor een hoge moeilijkheidsgraad hebben. Probeer een balans te vinden tussen populariteit (zoekvolume) en haalbaarheid (moeilijkheidsgraad).
- Relevantie is key: Kies zoekwoorden die direct verband houden met je producten of diensten en de problemen van je doelgroep oplossen.
5. Zoekwoorden implementeren
Nu je weet waar je doelgroep op zoekt en een selectie hebt gemaakt van relevante zoekwoorden is het tijd om deze te implementeren in je content. Hierbij komt contentmarketing en SEO om de hoek kijken. We geven je enkele tips om je content te optimaliseren met je zoekwoorden.
- Titel tags: Zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord in de titel van je pagina wordt opgenomen.
- Meta descriptions en meta-titel: Schrijf een pakkende meta-titel en description die je zoekwoorden bevat en bezoekers uitnodigt om door te klikken.
- Inhoud: Integreer je zoekwoorden op een natuurlijke manier in je tekst, zonder te overdrijven.
- Kopteksten: Gebruik zoekwoorden in je H1-, H2-, en H3-tags om je inhoud te structureren en de relevantie te vergroten.
- Alt-tekst afbeelding: Voeg zoekwoorden toe aan de alt-teksten van afbeeldingen.
Bedenk relevante content voor op je website bijvoorbeeld in de vorm van blogs, bedenk een goede titel met het zoekwoord waarop je je wilt focussen. Gebruik bovenstaande tips om de content te optimaliseren.
Hulp nodig bij zoekwoordonderzoek of je contentstrategie?
Liever marketing uitbesteden? Of je nu net begint of juist je bestaande strategie wilt verbeteren, bij Emixion hebben we de expertise en ervaring om je te begeleiden. Onze marketeers staan klaar om je te helpen je online doelen te bereiken en te groeien door middel van Marketing as a Service!
Neem contact met ons op, we komen graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden die bij jouw organisatie past. Laat ons je helpen om de eerste stap te zetten naar een succesvollere online aanwezigheid.